По време на поредицата от събития, част от Green Transition Forum, Константин Божинов участва в стратегически срещи с представители на Европейската комисия, лидери на Think Thank организации, и други  експерти от международни институции.

Проект ANRAV остави своя отпечатък на Форум Green Transition 4.0 в Панел Декарбонизация на индустрята, зелени вериги за доставки и кръгова икономика – предизвикателства и възможности.

За втора поредна година се вълнуваме да участваме в 3-дневния форум Green Transition в София. Това е мястото, което събира обществени фигури и политици, отговорни за прилагането на Зелената сделка в България, Европа и извън нея.

Панелът „Декарбонизация на индустрията „Зелени вериги за доставки и кръгова икономика – предизвикателства и възможности“ бе идеалото място за представяне на Проект  ANRAV, и неговата ключова роля за напредъка на индустриалния преход на България към ниско-въглеродна икономика с ниски емисии.  

„За нас е привилегия и изключителна чест, че Фондът за иновации одобри ANRAV сред стотици други проекти, и го превърна в първия проект в индустриален мащаб и пионер в улавянето на въглеродни емисии в Източна Европа – точно тук, в България. В момента сме в процес на тестване на уникална технология за улавяне на въглерод чрез нашата нова пилотна инсталация. Това е инженерна революция, която би могла да има глобално въздействие по темата на CCUS (улавяне, транспортиране и съхранение на въглеродни емисии).“ каза Константин Божинов по време на представянето на проекта ANRAV на Хайделберг Матириълс България.

Модериран от д-р Атанас Георгиев, декан на Факултета по Икономика и бизнес администрация на СУ „Св. Климент Охридски“, сред уважаемите членове на панела бяха:

  • Джордж Кремлис, Почетен директор в Европейската комисия 
  • Росен Карадимов, временен министър на Иновациите и растежа, Ангел Желязков, Изпълнителен директор на Биовет
  • Елисавета Вълова, Мениджър Околна среда в Dundee Precious Metals Inc.
  • Борислав Малинов, Председател на Българската асоциация по рециклиране
  • д-р Ивайло Найденов, Главен изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК)
  • Гергана Станчева, Съосновател и главен оперативен директор на новооткритата  компания ЛАМ’ОН ООД

Панелната дискусия се сформира около темата влагане на усилия към декарбонизация, практически предизвикателства и стратегии за преход към по-екологични практики в България. Съгласни, че колективните усилия в допълнение на ангажираността са задължително условие по пътя към интеграция на иновации, за най-важни елементи за успешен преход към зелена икономика панелистите признаха необходимостта от държавна подкрепа и устойчивост на индустрията.

Събитието, организирано от DIR.BG и 3E-news.net, е перфектното място за стимулиране на творчески дискусии и обмен на идеи между ентусиасти по темата на зеления преход от всички сфери на дейност.

Форумът Green Transition събира над 2500 участници и е най-голямата и значима конференция за Европейската зелена сделка в Централна и Източна Европа. Този форум е динамична платформа за обсъждане на икономическите, технологичните и социалните измерения на Зеления преход, като ангажира всички – от скептици до оптимисти и тези, които искат да научат повече, за да вземат по-добре информирани решения. Това събитие е не само амбициозно по обхват, но и основано на реалността, позиционирайки България в челните редици на климатичната дипломация и развитие на политиката. Форумът подчертава нарастващата роля на Централна и Източна Европа в превръщането на ЕС в по-конкурентоспособен и иновативен.